Uzené svařené víno

Připravte si originální a chutný zážitek s tímto receptem na uzené svařené víno, které si můžete připravit přímo na grilu. Tento netradiční způsob vaření přináší do oblíbené zimní speciality nový rozměr – jemně uzený nádech vína, který dokonale doplní koření a sladkost ovoce. Ideální pro chladné večery strávené venku s přáteli nebo rodinou. Připravte si originální a chutný zážitek s tímto receptem na uzené svařené víno, které si můžete připravit přímo na grilu. Tento netradiční způsob vaření přináší do oblíbené zimní speciality nový rozměr – jemně uzený nádech vína, který dokonale doplní koření a sladkost ovoce. Ideální pro chladné večery strávené venku s přáteli nebo rodinou. Přidejte trochu magie do svého svařáku a objevte, jaký rozdíl může udělat uzení na otevřeném ohni!
- Počet porcí : 4 – 6
- Doba přípravy : 15 minut
- Doba na grilu : 25 minut
- Obtížnost : snadné
- Teplota grilování : 220-260°C
- Metoda grilování : přímé teplo
- Weber doporučené nástroje : Litinový hrnec 2v1, udící box, udící lupínky jablko
SUROVINY :
- 700ml plného červeného vína (např.italské Primitivo)
- 5 lžic třtinového cukru
- 1/2 velkého pomeranče ( na napíchnutí hřebíčků)
- 1 velký pomeranč (na plátky na obdobu)
- 3 skořicové tyčinky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 6 – 10ks koření hřebíček
- 2 hvězdičky badyánu
- 50ml Cointreau (nebo jiného pomerančového likéru)
TIPY :
- Použijte plné červené víno jako Primitivo nebo Syrah pro maximální chuť.
- Pro intenzivnější kouřovou chuť předehřejte udící box 10 minut před umístěním Litinového hrnce na gril
V KUCHYNI :
- Rozkrojte jeden pomeranč na půlku. Položte řeznou stranou dolů a zapíchejte hřebíčky do slupky, aby vznikl aromatický pomander.
- Do litinového hrnce vlijte víno a vložte půlky pomeranče s hřebíčky, mletou skořici, skořicové tyčinky, badyán, třtinový cukr a Cointreau nebo jiný pomerančový likér.
U GRILU :
- Připravte gril na přímé teplo, teplota 220 – 260°C. Při použití grilu na uhlí / brikety naplňte 1/2 Weber® rapidfire Chimney Starter uhlím / briketami a zapalte.
- U plynového nebo elektrického grilu umístěte udící box naplněný mokrými udícími lupínky přímo nad zdroj tepla. Do boxu k udícím lupínkům lze pro větší intenzitu přidat hrst hoblin z ovocných stromů (jabloň, třešeň), celé skořicové tyčinky, badyán, kardamomové lusky, koření – hřebíček.
- Litinový hrnec s vínem položte do grilu až udící box začne kouřit. Víno pomalu zahřívejte, dokud nezačne lehce pářit – nevařte ! Nechte 8-10 minut jemně zahřívat, aby se koření dobře infundovalo a víno prohřálo. Teplota tekutiny by se neměla dostal přes 75°C.
- Horké víno opatrně vlijte do žáruvzdorných sklenic nebo hrnků. Ozdobte tenkým plátkem pomeranče a skořicovou tyčinkou.
- Na zdraví ! užijte si uzenou kořeněnou vůni pod hvězdami.

