
TRUE FINE DINING
UPROSTŘED STRAŠNIC
Lidí z gastra, kteří mají na kontě několik zářezů z michelinských restaurací, byste v Česku nenapočítali mnoho. V nedávno otevřené restauraci Leaf v pražských Strašnicích jsou ale hned dva.
Nalijme si čistého vína. Strašnice nepatří mezi místa, kam člověk běžně míří za gastro zážitky. Vedle podniky zaplněných Vršovic a Vinohrad a vzkvétajícího Žižkova je tato pražská čtvrť chudým příbuzným. Nový přírůstek vystudovaného gastro páru Barbory Šimůnkové a Michala Bílka však tento stav zásadně mění.
Restauraci Leaf si tu otevřeli v roce 2022 a už po pěti týdnech fungování bylo jasné, že bez rezervace si nesednete. „S tím, že budeme mít vybookované večeře hned na začátku, jsme rozhodně nepočítali,“ říká sympatická Barbora Šimůnková, jež v malé kuchyni tráví i čtrnáct hodin denně a kromě jejího chodu má na starosti i menu.
Za restaurací stojí pár ze světa kulinářských snů
devětadvacetiletá Bára Šimůnková a stejně starý Michal Bílek. Nenechte se mýlit, i přes svoje mládí jsou oba zkušenými profíky z oboru. Servis perfektně ovládá Michal, který má za sebou několikaletou zkušenost v londýnské Restaurant Gordon Ramsay se třemi michelinskými hvězdami. Kuchyni zase vládne Bára.
Jejím snem ale od začátku bylo pracovat v kuchyních těch nejlepších šéfkuchařů. Nějaký čas strávila u Alaina Ducasse v Londýně a podle jejích vlastních slov ji asi nejvíc ovlivnila zkušenost z New Yorku, který považuje za svůj druhý domov. Nastoupila tam do Le Bernardin, protože ji oslovila filozofie šéfkuchaře Erica Riperta, který říká, že host by měl jíst jídlo s dobrou energií, která se na talíř přenese přístupem a prací šéfkuchaře. Potom vařila pro Per Se, které ji podle jejích slov ze všech zkušeností dalo úplně nejvíc.
Energie přímo od farmářů na vašem talíři
Menu, které z perfektně zorganizované kuchyně vychází, stojí téměř výhradně na lokálních surovinách. Barbora Šimůnková si většinu z nich dováží přímo od českých farmářů, které během pondělí a neděle, kdy je v podniku zavřeno, objíždí. „Štve mě, že v Česku se tímto ohání kdekdo, ale jen málokdo to opravdu dělá,“ říká k důrazu na farmářské potraviny a snaze co nejméně plýtvat.
„Dobré maso moc nepotřebuje a vždycky bude chutnat skvěle, zelenina je ale mnohem rozmanitější, baví mě s jedním druhem zeleniny udělat co nejvíc. Řídím se tím, že servíruji jenom to, co bych si sama dala,“ říká Bára ke konceptu svého menu. Obecně na něm zelenina převažuje, a i když maso nechybí, klidně ho vynechejte a vyzkoušejte neobyčejné a odvážné kombinace chutí zeleninových jídel.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/
Zdroj: https://www.forbes.cz/
DÁRKOVÉ POUKAZY NA ZÁŽITKY
S dárkovým poukazem do zážitkové restaurace LEAF se můžete těšit na skutečnou energii i umění spojené do jedinečných tónů a chutí, na které budete dlouho s láskou vzpomínat. Díky eshopu WEBER STORE PRAHA si můžete pořídit dárkový kupon i online.